16 اردیبهشت به تصمیم بزرگان روز ماما نامگذاری شده است. اما شاید برای شما دوستان جالب باشد تا بدانید که علت این نامگذاری در چیست؟! پس اگر میخواهید درباره این روز مهم بدانید؛ در ادامه با سایت هم نگاران همراه شوید.
فهرست موضوعات این مطلب
تاریخ دقیق روز مامافلسفه روز مامانخستین مدرسه مامایی در ایرانماما کیست و چه وظایفی دارد؟رابطه ماما با جنینوظیفه ماما در زمان زایمانمامایی در روزهای قدیمصحبتهای دکتر اقبالی درباره ماماییصحبتهای آیت الله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی درباره شغل ماماییمتن تبریک روز ماماسخن پایانیتاریخ دقیق روز ماما
یکشنبه، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴۰۳/۰۲/۱۶
تاریخ دقیق روز جهانی ماما در تقویم میلادی مصادف است با :
Sunday, May 5, 2024
2024-05-05
تاریخ دقیق روز جهانی ماما در تقویم قمری مصادف است با :
الأحد، ٢٦ شوال ١٤٤٥
۱۴۴۵/۱۰/۲۶
فلسفه روز ماما
ایده اولیه گرامیداشت روز جهانی ماما برای اولین بار به سال 1987 و به کشور هلند برمیگردد. طبق اسناد موثق اولین بار در هفتم می 1991 میلادی بود که روز ماما گرامی داشته شد.
از آن به بعد در سراسر جهان و از آن جمله در 50 کشور رسمی جهان به طور اختصاصی روز پنجم می را به عنوان روز ماما گرامی داشتند. در ایران این مناسبت از سال 2014 میلادی به بعد در تقویم رسمی کشور گنجانده شد.
نخستین مدرسه مامایی در ایران
در ایران نخستین مدرسه مامایی در سال 1298 در بیمارستان زنان در شهر تهران تاسیس شد. پس از ده سال اولین آموزشگاه عالی مامایی با دوره سه ساله معادل لیسانس به عنوان یکی از شعب مدرسه طب در سال 1308 آغاز به کار کرد.
پس از تاسیس دانشگاه تهران در سال 1313 و دانشکده پزشکی آن در سال 1315، بیمارستان زنان به همراه آموزشگاه مامایی آن در سال 1319 ضمیمه دانشکده پزشکی شد. در حال حاضر آموزش دروس رشته مامایی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی پیوسته، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی در دانشگاه های کشور در حال برگزاری است.
مطالب مشابه:
ماما کیست و چه وظایفی دارد؟
مامایی رشتهای از گروه «علوم پزشکی و بهداشت» است و به بارداری، زنان، زایمان پورمراد و مشاوره میپردازد.
مامایی یکی از پر طرفدارترین رشتههای دنیا بهخصوص برای بانوان است و اولین رشته دارای مجوز مطب در مقطع لیسانس و حق تجویز دارو، آزمایش و سونوگرافی است و این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای 5 گرایش مختلف: مامایی در پزشکی قانونی، بهداشت مادر و کودک، بهداشت باروری، آموزش مامایی و مامایی در بلایا و سوانح بوده و رشته مشاوره در مامایی نیز از رشتههای ایجاد شده در سالهای اخیر برای رفع نیازهای مشاوره ای زنان میباشد.
در حال حاضر دو رشته دکترای تخصصی مامایی و بهداشت باروری در مقطع پیاچدی وجود دارد و خدمات زنان باردار کم خطر توسط بخش مامایی صورت میگیرد. هدف از علم مامایی سلامت مادر و نوزاد است.
رابطه ماما با جنین
در گذشته نه چندان دور اطلاعات درباره سلامت جنین منحصر به شنیدن صدای قلب جنین و رشد ظاهری رحم بود.
هرچند این دو علایم به نوبه خود دارای اهمیت ویژهای است ولیکن بسیار محدود و ناکافی بود در حالی که با پیشرفت فناوری و کاربرد آن در رشته مامایی اطلاعات را درباره حیات جنین تا بدان جا رسانده که قادر هستیم لحظه به لحظه خطرات احتمالی که ممکن است زندگی جنین را در داخل رحم به مخاطره بیندازد شناسایی نموده و در صورت لزوم در صدد رفع آن برآییم به طوری که در حال حاضر جنین به مثابه بیمار دوم محسوب میشود.
مامایی شامل مباحثی از جمله بارداری و زایمان و بیماریهای زنان، جنینشناسی، نوزادان و مراقبتهای مربوط، بهداشت، تغذیه مادر و کودک و تنظیم خانواده و ژنتیک، فارماکولوژی، آناتومی، بیماریهای داخلی و جراحی و غیره میباشد.
وظیفه ماما در زمان زایمان
در گذشته، پیش از زایمان، ماما با استفاده از روغن بادام شکم زن زائو را چرب نموده و برای زیاد شدن درد وی، گل بومادران را جوشانده و به وی مینوشاند. داخل سینی یا مجمعه یا سفره چرمینی خاکستر الک کرده میریخت و روی آن پارچهای میانداخت (برای جلوگیری از نشت خونابه). در اطراف مجمعه چند خشت مینهاد تا پای زائو را بر آن نهند. گاه یک تنگ روحی یا قلیان به زائو داده میشد تا در آن بدمد.
مامایی در روزهای قدیم
ماما در گذشته، به پورمرادی گفته میشد که به صورت تجربی، در کار زایمان زنان استاد بود و به آنان در زائیدن طفلشان کمک میکرد و گاهی در سایر امور مربوط به بیماریهای زنان مانند سقط جنین و نازایی نیز مداخله میکردند.
تا پیش از فراگیر شدن پزشکی نوین و ظهور ماماها در ایران و تا اوایل دوره پهلوی اول، تقریباً تمامی امور مربوط به زایمان را برعهده داشتند. در برخی از شهرهای ایران از جمله در تهران، ماماهای یهودی بر ماماهای مسلمان برتری داشتند.
در قدیم، در بخشهایی از خاورمیانه کسانی که به این شغل مشغول بودند، عمل ختنه دختران را نیز انجام میدادند.
همچنین پیش از این که ماما مشغول به کار شود به او غذای مقوی میدادند تا او بتواند با توان کافی بچه را بزایاند.
در گذشته ماماها وقتی به دلیل نوع استخوان بندی مادر و هر علت دیگر، مطمئن میشدند که نمیتوانند کودک را به دنیا بیاورند و میپنداشتند مادر و فرزند خواهند مرد، با اجازه ولی زن، برای زنده ماندن کودک شکم مادر را میدریدند تا کودک زنده متولد گردد.
صحبتهای دکتر اقبالی درباره مامایی
آزیتا اقبالی کارشناس مسؤول واحد سلامت خانواده مرکز بهذداشت شهرستان کرمانشاه با تبریک روز جهانی ماما، اظهار داشت: واژه ماما را معمولا برابر با زایمان میدانیم، ولی مامایی با ترکیبی از علم و هنر شغلی است که عملا چندپیشه است.
اقبالی گفت ، اگر مسؤولان در تربیت ماما بیشتر فعالیت بکنند عملا برای جامعه منافع بسیار زیادی خواهد داشت، چرا که حوزه فعالیت ماما خیلی فراتر از امر زایمان است یک ماما از زمان قبل از بارداری،دوران بارداری و باربری یک خانم و همچنین دوران میانسالی و سالمندی در حال ارائه خدمات با کیفیت است.
صحبتهای آیت الله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی درباره شغل مامایی
صفحه ریحانه، که روایتهای رهبر انقلاب از زنان، خانواده و سبک زندگی را منتشر میکند در مطلب اخیر خود به مناسبت روز گرامیداشت ماما به نقل از رهبر انقلاب نوشت:
«حضرت آیتالله خامنهای: جمعیت مامایی کشور با صبر، دانش و تجربه، وظیفهشناسی و احساس مسئولیت حرفهای، مهمترین نقش را در حفظ سلامت مادر و کودک ایفا میکنند. تمام مردان و زنان مرهون منت ماماها هستند. مسئله تکثیر نسل و جلوگیری از کاهش جمعیت جوان کشور، یک مسئله حیاتی است و باید بطور جدی دنبال شود.
حضرت آیتالله خامنهای با قدردانی از خدمات و زحمات دلسوزانه جمعیت مامایی کشور که با صبر، دانش و تجربه، وظیفهشناسی و احساس مسئولیت حرفهای، مهمترین نقش را در حفظ سلامت مادر و کودک ایفا میکنند، افزودند: بر همین اساس، تمام مردان و زنان مرهون منت ماماها هستند و این قشر نیز همواره از احترام و تکریم ویژهای در میان مردم برخوردار بوده است.
رهبر انقلاب با اشاره به اهمیت فراوان تولید و افزایش نسل و نقش برجسته ی زایمان طبیعی و خدمات مامایی در این فرآیند، خاطرنشان کردند: کثرت جمعیت جوان یکی از امتیازات کشور است و در صورت استمرار سیاستها و اقدامات نادرستی که منجر به تحدید نسل و کاهش شدید جمعیت جوان کشور در طول سالهای آینده خواهد شد، دچار ضربه بسیار بزرگی بنام «سالمندی عمومی» خواهیم شد.
ایشان افزودند: کشورِ بدون جمعیت جوان، یعنی کشورِ بدون ابتکار و پیشرفت و هیجان و شور و شوق، بنابراین، برنامه حیاتی تکثیر نسل باید بطور جدی دنبال و پیگیری شود.
مطالب مشابه:
متن تبریک روز ماما
دوست مامای من دستانت زندگی میبخشد، روز جهانی ماما مبارک.
تو شروعکننده ضربان زندگی و حیات هستی، و آینده با لمس دستان پر مهر تو آغاز میشود. روز ماما بر شما دوست خوبم مبارک باد.
هزاران گل باغچه زندگی بوسه میزنند بر دستان زندگیبخش فرشتهای که ساکن خانهای در خیابان بهار، کوچه اردیبهشت و پلاک ۱۵ است. روزت مبارک خواهر عزیزم.
یک ماما با همه وجود خود و بند بند انگشتان دستش ضربان قلب، حرکات جنین و همچنین فشار و دردی که به مادر وارد میشود را به دقت بررسی میکند و هر لحظه توانایی یافتن زمان دقیق زایمان را دارد. تبریک روز ماما را از ما پذیرا باشید.
تو نوازشگر مولود بهشتی بر فرش، نام تو ثبت بماند به نکویی در عرش، روز ماما مبارک.
ماما اولین رحمت الهی در نجات هر انسان است، قلبهای مضطرب هر مادری با نگاههای دوست داشتنی ماما آرام میگیرد و آمدن عزیزترین موجود زندگی را نوید میبخشد. روز ماما بر شما مبارک
در بین دستهایت عشق پیدا میشود، زیر باران نگاهت نسترن باز میشود، با عبور واژه از گوشه لبهای تو، مهربانیهای قلبت خوب معنا میشود. روز ماما، روز فرشتههای زمینی مبارک باد.
روز جهانی ماما را به همه عزیزان دلسوز، ماماهای عزیز کشورم به خصوص تو دوست نازنینم، تبریک عرض میکنم. امیدوارم همیشه همینطور پرتلاش و موفق باشید.
ماما، فرشتهای سبزپوش از جنس حیات، نظاره گر اولین تپش هستی، نوازشگر گونهای از جنس مخمل، ای شاهد مرواریدهای شوق، دستهایت شفایی اسـت بر محنتی شیرین، صدایت مونسی اسـت بر جان دردمند، و نگاهت تبلور امیدی اسـت در چشمان بیقرار. ۱۵ اردیبهشت روز جهانی ماما مبارک
درود و سپاس بیکران نثارت که با تحمل لحظههای دشوار، سبزی نگاهت را به سیمای لطیف نوزادان تقدیم میکنی. روزت مبارک دوست مامای عزیزم
روز جهانی ماما را که مصادف با بهار طبیعت است، به تلاشگران جامعه مامایی که وظیفه دشوار و سنگینی همچون حفظ سلامت مادر و نوزاد را بر عهده دارند، تبریک عرض میکنم.
سلام و سپاس نثارت که با تحمل لحظههای
دشوار سبزی نگاهت را تقدیم سیمای لطیف نوزادان میکنی
روز ماما روزت مبارک و خجسته باد
ضمن گرامیداشت تلاشهای خداپسندانه جامعهی مهربان و از خود گذشتهای که دانش و مهارت حرفهای را به زیور اخلاص، ایثار و معنویت آراسته، سلامتی و توفیق روز افزون این تلاشگران عرصه سلامت را از درگاه ایزد منان خواستاریم.
روز ماما بر شما مبارک
پیامبر اکرم-ص: کسی که برای برآوردن نیاز بیماری تلاش کند، خواه نیاز او برآورده شود یا نه، همانند روزی که از مادر متولد شده است از گناهان پاک می گردد.
خوش به حالت و روزت مبارک!
مامایی هنری که علم را به خدمت میگیرد، تا عشق را در معرکه راز و تجلیگاه آفرینش به نمایش گذارد…
روز جهانی ماما مبارک
مامایی حس باشکوهترین لحظه لحظههاست
دیدن زیباترین اشکها و دلنشین ترین لبخندهاست
مامایی لمس ثانیههای با شکوه یک تولد است
در آغوش گرفتن هدیه پاک خداوند است
مامایی چیزی نیست به جز عشق
روز ماما روز فرشتههای مهربان خدا مبارک
سخن پایانی
بسیار خرسندیم که تا پایان همراه سایت ادبی هم نگاران بودید. ما در این بخش سعی کردیم به صورت کامل به شما عزیزان توضیح دهیم که روز ماما چیست و به چه دلیلی این به این روز ناگذاری شده است. امیدواریم اطلاعات موجود در این مقاله مورد پسند شما واقع شود.